[vc_row][vc_column][vc_column_text]Constelații Familiale

 

”Am o furie pe care nu o pot stăpâni . De mult timp . Am făcut tot ceam știut și apare când nu mă aștept. ”

”Am tot ce-mi doresc . Financiar nu îmi lipsește nimic. Am o soție frumoasă și un copil minunat. Și totuși nu sunt fericit.”

”Intru în panică oriunde când merg în public, la plimbare, cu copiii , la munte. Am încercat orice și nu funcționează. Ajută-mă Mihaela .”

”Sunt disperată. Am datorii multe și nu mai pot plăti. Ce să fac ? Toată viața am muncit și parcă degeaba.”

”Intru în tot felul de relații toxice și nu știu de ce. Am divorțat acum 5 ani și am avut trei relații la fel de toxice, cu certuri tot timpul. Parcă copiez relația de acasă.”

 

Poate te regăsești într-una din aceste contexte de viață sau poate nu . Ai alte probleme prezente care te macină, nu-ți dau libertatea să fii tu, autentic, creativ și mulțumit de viața ta.

Te ajut să vezi de unde vin problemele tale de acum, cum le-ai preluat fără să fii conștient de asta și să să rezolvi acum ce nu a putut fi rezolvat atunci.

De ce se întâmplă așa ?

Pentru că așa funcționează legile sistemelor .

Dacă o problemă, un eveniment a avut impact asupra sistemului respectiv și acesta nu a fost evitat în a fi discutat, înțeles și integrat, dacă a rămas impactul emoțional atunci generația următoare va duce această povară apărând diverse situații, boli  care aduc aminte în familia respectivă ce nu este rezolvat.

Această metodă se numește Constelații Familiale, metoda fondată de Bert Hellinger, psihoterapeut și fost preot misionar în Africa de Sud.

Este o metoda fenomenologică, psiho-genealogică care se uită în sistemul familial plecând de la prezent și urmărește să găsească momentul , locul unde a avut loc ”încurcătura” în sistemul familial al clientului.

De ce” încurcătură” , pentru că acolo nu s-au respectat legile sistemice ale familiei pe care am să le numesc mai jos.

Bert Hellinger a descoperit aceste legi lucrând cu familiile din triburile Zulu din Africa de Sud și studiind diverse forme de psihoterapii.

Bert Hellnger a deschis o cale de dezvoltare în constelațiile familiale cu ideile și insight-urile în această muncă cu diferitele niveluri de conștiință și răspunsurile la întrebarea ce face o persoană se fie ”prinsă” în destinul altei persoane.

Cercetările sale au definit diferite căi de rezolvare a acestor ”încurcături”.

Fiecare om se naște într-o familie și împărtășește o legătură cu toți membrii familiei. Astfel , se naște o Conștiință a familiei care este prezentă independent de conștienta individuală.

Spuneam de legile sistemice ale familiei.

 1. Dreptul de a aparține :Care stipulează că fiecare membru al familiei are dreptul egal să aparțină. Această lege se aplică indiferent de bolile pe care membrul respectiv le are. Boli psihice , handicap fizic, a comis suicid, a omorât pe cineva sau alte persoane cu comportamente violente, agresive , sau consumatori de droguri, au dreptul sa aparțină.
 2. Dreptul la propria soartă :care afirmă ca fiecare membru iși duce propria soartă. Soarta aparține doar individului indiferent cât de scurtă și dificilă este. Fiecare privește în față propriile responsabilități inclusiv aceea de a fi iresponsabil.
 3. Părinții dăruiesc -copiii primesc.

Părinții dăruiesc copiilor lor ceea ce pot și copiii iau ceea ce este dat.

Copiii nu au dreptul să pretindă ceva de la părinții lor.

Copiii iși acceptă părinții așa cum sunt.

Copiii pot reface balanța dintre a da și a primi atunci când au proprii copii.

 1. Ierarhia este stabilită de timp.

Fiecare membru al familiei își ocupă locul ierarhic în familie conform nașterii.

Cine se naște primul ocupă primul loc.

Deci bunicul are prioritate în fața tatălui și prima fiică față de al doilea fiu.

Într-o constelație reprezentanții fiecărui membru se aranjează în sensul acelor de ceasornic.

 

Iți propun un exercițiu și vezi cum este pentru tine.

Observă cum vă așezați la masa de duminica .În ce ordine ierarhică , primul este cel mai bătrân apoi restul ?

Dacă nu poate poți să faci acest lucru și fiecare să îți ocupe locul de drept în familie.

Vezi ce se schimbă în energia familiei

 1. Noua familie are prioritate față de cea de origine.

Dacă te uiți la ordinea formării familiilor atunci observa că noua familie formată are prioritate față de cea de origine. Asta pentru că relația dintre noii parteneri soț și soție este mai importantă decât relația dintre membrii familiei de origine.

Dacă apare un divorț si o noua relație , aceasta din urma este mai importanta decât cea precedentă.

Tot așa se întâmplă și cu ordinea cronologică a copiilor. Copiii din prima relație vin înaintea noului partener și înaintea copiilor din a doua relație.

 1. Bărbatul și femeia sunt complementari și egali.

Cine este cel mai activ și are cea mai solicitantă carieră sau un venit mai mare vine pe primul loc.. Acesta este în serviciul familiei. De aceea al doilea partener are și cel mai important rol pentru că el are grija de copii.

Acum iți este clar cum barbatul și femeia sunt complementari.

Ei se merita unul pe altul chiar dacă sunt într-o dinamică de agresor-victimă.

 1. Relațiile sunt reciproce.

Toate relațiile sunt reciproce.

Puterea cu care se manifestă această reciprocitate este proporțională cu profunzimea și iubirea dintre parteneri.

Acum poate ai mai multă claritate când vine vorba de a construi o familie armonioasă .

Respectând aceste principii permite iubirii dintre cei doi parteneri sa curgă și copiii pot fi doar copii.

Dacă această ordine este perturbată , lucru care se întâmpla foarte des într-un mod subconștient sau datorită necunoașterii,  apar situații dureroase sau chiar catastrofale.

Într-o constelație oricare ar fi aceste evenimente, cum sunt relații toxice, accidente, adicții, sau tragedii, ele sunt scoase la lumină .

 

Ce fel suferințe se pot vindeca într-o Constelație Familială

 • Suferințe fizice

Suferința unei boli de orice natură : Boli autoimune, cancere, boli ale diverselor aparate și sisteme, boli hematologice: leucemii, anemii ,boli psihice.

 • Suferințe mentale/sufletești

În familie

 • Divorțul sau iminenta divorțului,
 • probleme legate de comportamentul copiilor,
 • dificultăți in gestionarea unei pierderi doliu,
 • infertilitate,

În carieră:

 • pierderea unui loc de munca, a prestigiului social),
 • dificultatea de a reuși in profesie,
 • falimente repetate si eșec in afaceri,

Percepția propriei identități : Nu știi cine ești.

 • tendințe autodistructive (adicții si tipare comportamentale negative repetitive),
 • sentimentul neîmplinirii personale,
 • singurătatea in doi,
 • teama de a fi tu însuti, teama de ceilalți, dificultatea de a te regăsi,

Metoda Constelației Familiale  se lucrează atât în ședință individuală cât si in grup într-un workshop online sau offline.

 • In ședința individuală se păstrează relația terapeut-client, iar pentru reprezentări se folosesc obiecte (păpuși, statuete, foi de hârtie, etc).
 • In workshop  , clientul are relații cu toți membrii grupului. Facilitatorul sprijină clientul in alegerea problemei și îl invită să își aleagă reprezentanții dintre membrii grupului .
 •  Grupul face și el parte din câmpul care se creează din membrii familiei aleși si pot simți că fac parte din constelația clientului. Facilitatorul il poate invita in față sau nu.
 • Constelația se afla in câmpul generat de client, însă facilitatorul îi conștientizează dinamicIle inconștiente care sunt în familia lui sau în sistemul creat și il ajută să desfacă acele încurcături inconștiente care fac parte din sistemul clientului.
 • Facilitatorul folosește pentru asta propozițiile vindecătoare care au rolul de a armoniza fluxul iubirii în familiei a aduce o soluție în sistem.

Cine poate participa?

Orice adult care se confrunta cu una din problemele expuse mai sus si care dorește să obțină o ameliorare in ceea ce privește calitatea vieții sale, in sensul dezvoltării personale.  Totodată pot participa persoane care au in familie membri cu diferite deficiente si doresc sa ii ajute.

Care sunt beneficiile participării la grup?

Persoana care își lucrează propria dificultate cu aceasta metoda resimte in timp scurt o ameliorare a situației sale de viată.

Un workshop  de constelații familiale aduce beneficii nu doar persoanei care își lucrează o problema, cât si întregului grup. Empatia si siguranța data de condițiile participării la grup face ca toate persoanele să beneficieze direct si indirect din munca celorlalți.

Există o energie de suport al fiecăruia, se creează relații de prietenie și încredere.

Totodată crește responsabilitatea pentru propriul destin, pentru încercările pe care viața le așeză în fața noastră.

Fiecare spune adevărul personal și doar adevărul personal  în oricare nivel este la momentul efectuării constelației.

Ce se întâmplă după ?

Bert Hellinger vorbea despre mișcarea sufletului.

Sufletul se schimbă în ritmul lui, mult mai încet. De aceea nu se face o constelație familiala în fiecare săptămână , așa cum se întâmplă in terapia obișnuită.

Clientul va rămâne cu o altă reprezentare a familiei în interiorul lui și aceasta va conduce la noi alegeri de viață.

Mai multă liniște, relații mai bune între membrii familiei, dispariția sau ameliorarea simptomelor unei boli.

Te invit să participi în ședință individuală sau la workshop să experimentezi o noua energie , să îți răspunzi la întrebările care te frământă .

 

[/vc_column_text][vc_btn title=”Solicitați servicii” style=”classic” color=”danger” link=”url:https%3A%2F%2Fmihaelafrunza.ro%2Fformular-servicii%2F|||”][/vc_column][/vc_row]